Klank

De Anne Frank Cantate beschrijft de Holocaust met woorden en klanken. 

Hier zie je de eerste pagina van de cantate. Het stuk begint met een opening, gespeeld door de koperblazers. Dat zijn de hoorns, trombones, trompetten en tuba.
Apart klinken deze instrumenten warm. Maar de klanken van deze instrumenten samen klinken onheilspellend: ze kondigen de verschrikkingen aan die later in het stuk zullen volgen.

Luister hoe scherp de koperblazers kunnen klinken.

Stop het fragment.
Start het fragment.
 
 

Bekijk ook het filmpje waarin Hans Kox uitlegt hoe hij de opening van het stuk geschreven heeft. 

Hiervoor heb je kunnen horen hoe de klanken van instrumenten de sfeer bepalen. Hans Kox heeft in de opening gekozen voor koperblazers. Je kunt nu zelf horen hoe de sfeer en klank verandert als je voor andere instrumenten of stemmen kiest (een andere instrumentatie).

De opening bestaat uit vier lagen. Kies voor elke laag uit een aantal instrumenten. Als je op een instrument klikt, hoor je hoe het klinkt. Je kunt de lagen apart beluisteren of allemaal tegelijk.

Kies de combinatie die jij het mooiste vind. Luister nu nog een keer naar de originele opening van Hans Kox.
Welke verschillen in klank en sfeer hoor je?

Om afwisseling in de klank te kunnen brengen, heeft Hans Kox voor veel instrumenten en zangstemmen gekozen. Dit noem je een grote bezetting. In het overzicht hiernaast zie je alle instrumenten en zangstemmen die aan de uitvoering van de Anne Frank Cantate meewerken.

Bij welke instrumentengroep horen de cello’s? En de klarinetten?

Omschrijf hoe deze instrumenten eruit zien.
Wat vind jij het mooiste instrument en waarom?

Bekijk ook het filmpje waarin Hans Kox vertelt over de bezetting van de cantate. 

Lees meer >
< Terug