De musici

Het orkest

De Anne Frank Cantate werd op 2 en op 4 mei 2015 uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor. Het Philharmonisch Orkest heeft ongeveer 130 leden. Het is een groot symfonieorkest met strijkers, houtblazers, koperblazers en slagwerk. De musici die in het orkest spelen, krijgen hiervoor betaald. Het is een beroepsorkest. Om in zo'n orkest te mogen spelen, moet je het conservatorium hebben afgerond. 

De dirigent van het orkest

In de bladmuziek staat wát de musici moeten spelen, maar meestal niet hoe. De dirigent zorgt ervoor dat het orkest de noten met een bepaald karakter speelt: agressief, hysterisch of juist dromerig. De dirigent tijdens dit concert is Antony Hermus. Hij is gastdirigent, dat betekent dat hij speciaal dit programma dirigeert. Antony Hermus heeft al voor heel veel grote orkesten in de wereld gestaan.  
Meer informatie over het orkest vind je op: http://www.orkest.nl.

Het koor 

De zangpartijen in de Anne Frank Cantate werden gezonden door het Nederlands Concertkoor. Dit koor bestaat uit 80 zangers. Het koor werkt vaak samen met orkesten zoals het Philharmonisch Orkest. Af en toe zingt (een deel van) het koor ook mee in opera’s. 

De koordirigent

Het Nederlands Concertkoor staat onder leiding van chef-dirigent Louis Buskens. Hij heeft veel ervaring met het dirigeren van orkesten en koren in binnen- en buitenland. 

Meer informatie over het koor vind je op: www.nederlandsconcertkoor.nl.

Solisten

In de Anne Frank Cantate zingen ook solisten. Een sopraan is een hoge vrouwenstem, een alt een lage vrouwenstem en een bariton een lage mannenstem.
De solisten horen niet bij het koor maar worden apart ingehuurd voor dit concert. 

Martina Prins (sopraan)

Martina Prins studeerde aan de Nieuwe Opera Academie in Den Haag. Haar eerste rol was Donna Anna in de beroemde opera Don Giovanni van Mozart. Deze uitvoering legde de basis voor haar verdere carrière. 

Helena Rasker (alt)

Helena Rasker studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zingt klassieke stukken, maar speelt ook rollen in opera’s.   

Bastiaan Everink (bariton)

Voordat hij begon met zingen, was Bastiaan Everink beroepsmilitair. Hij ontdekte zijn zangtalent toen hij terugkeerde uit Irak. Inmiddels is hij een succesvolle (opera)zanger.
Bekijk ook het interview met Bastiaan Everink hiernaast over de Anne Frank Cantate.

Lees meer >
< Terug