Structuur

Hans Kox heeft de Anne Frank Cantate geschreven als eerbetoon aan Anne Frank. Anne en haar Joodse familie hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijke dingen meegemaakt. Overal in Europa werden Joodse mensen vervolgd en vermoord. Deze periode noemen we de Holocaust.

Anne Frank wordt geboren in 1929. Samen met haar familie vlucht zij in 1933 uit Duitsland naar Amsterdam. Joodse mensen worden met geweld uit hun gewone omgeving gehaald. Zij worden afgevoerd naar concentratiekampen.

De familie Frank duikt onder in het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 worden zij ontdekt. Anne Frank wordt naar een kamp in Duitsland gebracht. Daar is geen verwarming, slechte sanitaire omstandigheden, nauwelijks eten en er zijn geen medicijnen.
In veel concentratiekampen worden mensen massaal vergast of doodgeschoten. Anne Frank overlijdt in 1945 in het kamp, een paar maanden voor de bevrijding.

Anne Frank is pas 4 jaar oud als haar familie naar Amsterdam vlucht. Een leeftijd waarop je nieuwsgierig bent en de wereld wil ontdekken. Als Anne 13 jaar oud is, droomt zij over haar toekomst; ze wil naar Hollywood!

Herinner jij je nog waar je van droomde op die leeftijd? Wat wilde je later worden?

Het gedicht hiernaast is van William Blake. Hans Kox vond het goed passen bij Anne Frank. Het zou zo over haar kunnen gaan, over haar onschuld.  

Luister hoe Hans Kox deze tekst op muziek heeft gezet.

Stop het fragment.
Start het fragment.

Welk woord zou je gebruiken om de sfeer van dit muziekfragment te beschrijven?

Stel, je loopt op een warme zomerdag door de velden. Een korenveld in de zomer staat symbool voor energie, groei en de pracht van het leven. Vol vertrouwen in de warmte van de zon!

Dit muziekfragment is een soort aanmoediging om met volle teugen van het leven te genieten. 

Stop het fragment.
Beluister het muziekfragment.


Als je goed naar de muziek luistert, hoor je verschillende lagen die door elkaar heen klinken. Je kunt dit vergelijken met het korenveld. Dit bestaat ook uit verschillende lagen: grote en kleine planten. Als de wind erdoorheen waait, bewegen de lagen op verschillende manieren door elkaar heen.  

Hiernaast zie je een stukje van de muziek van de cantate op papier. Bovenaan zie je de noten en tekst van de zangers: sopraan, alt, tenor en bariton. Daaronder staan de noten die de musici spelen: eerste viool, tweede viool, altviool, cello en contrabas. Een overzicht van alle partijen onder elkaar noem je een partituur.

Zet de partijen aan en uit en luister hoe Hans Kox een korenveld op muziek heeft gezet.
Je kunt het veld uitdunnen door minder partijen aan te vinken. Of juist voller maken met meerdere partijen. Wat vind je mooier?

Lees meer >
< Terug