Structuur

Deel twee van de Anne Frank Cantate gaat over de uitroeiing van het Joodse volk door de Nazi’s. Daarom heet dit deel Mors (dood).

Lees de teksten uit de cantate hiernaast. Het is moeilijk om je voor te stellen wat de Joodse mensen overkwam. Welk gevoel krijg je als je dit leest?

Stop het fragment.
Luister nu naar het fragment.


In de muziek hoor je het opjagen van de Joden: in het tweede gedeelte hoor je de strijkers bijvoorbeeld kort aan de snaren plukken, dat noem je tokkelen of pizzicato.
Hoor jij nog andere dingen die klinken als het opjagen?

Kijk ook het filmpje van Hans Kox. 

Joodse mensen werden zonder reden vermoord. Zij waren wanhopig. Hoe klinkt het als iemand klaagt, huilt en snikt? Hans Kox heeft de tekst hiernaast op muziek gezet.

Om een klagende melodie te schrijven, maakt hij gebruik van chromatiek. Dat betekent dat de melodie steeds met halve tonen omhoog of omlaag gaat. Hoor je het terug in het fragment?

 

Stop het fragment.
Luister naar het fragment.

Maak hiernaast je eigen melodie.

Met de driehoekjes kun je de noten hoger of lager maken. Als je het middelste streepje selecteert, hoor je de basistoon. Als je op het boogje naar beneden klikt, gaat deze noot een halve toon omlaag. En bij het boogje naar boven een halve toon omhoog.

Experimenteer met verschillende toonhoogtes en de verhogingen en verlagingen. Lukt het om een trieste/klagende melodie te maken?

 

Lees meer >
< Terug